Zelfzorg


Om goed voor je borsten te zorgen en ze gezond te houden, kun je zelf het een en ander doen. Wat? Dat lees je op deze pagina.

 

Beweging, meditatie of maak regelmatig gebruik van de VLOW® Yoga oefeningen.

Zwemmen is de beste manier om de lymfe in en rond je borsten in beweging te brengen. Lopen en trampoline springen (rustig op en neer veren volstaat) is ook goed om alle lymfe in beweging te brengen.

Zoals je eerder op deze site al kon lezen, raad ik je aan om dagelijks een glas (warm) water met een uitgeknepen halve citroen te drinken, want citroen kan het lymfestelsel activeren en dat is belangrijk voor het afvoeren van de afvalstoffen. Drink hierna nog wel een slok gewoon water.

Kleefkruidthee staat bekend om zijn reinigende werking van het lymfesysteem. Het is een natuurlijk diureticum, dus het is ook goed voor de nieren en urinewegen. Kleefkruid kan gebruikt worden om cystes en urineweg aandoeningen te behandelen. Omdat het de lymfe helpt te bewegen kan het gezwollen klieren en oedeem helpen verlichten. Kleefkruid staat verder bekend om zijn gebruik bij huidproblemen. Het is kalmerend voor huidirritaties en heeft een samentrekkende en antiseptische werking, waardoor dit kruid goed is voor het helen van wonden. Het vermindert ontstekingen, ontgift en reinigt de huid en kan dus worden gebruikt voor de behandeling van eczeem, dermatitis en psoriasis. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het doorspoelen van afvalstoffen die vrijkomen bij celvernieuwing. Deze en andere toxines die naar de lymfe gebracht worden moeten vervolgens naar de bloedbaan gebracht om te worden gereinigd door de lever en de nieren.

drink water met citroen

Droog borstelen


Droog borstelen doe je bij voorkeur voor het douchen. Het helpt om de lymfevloeistof in beweging te brengen, zodat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.


Hoe moet je droog borstelen:

  • Beweeg de borstel door de oksel naar het borstbeen toe
    en maak de beweging af door tussen de borsten door naar beneden te strijken.
  • Herhaal dit ongeveer 4 keer.
  • Strijk ook een aantal keren langs het sleutelbeen.

 

Klik hier voor een korte uitleg video.

droogborstel

Groene klei pakking


Een groene klei pakking bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en heeft een intensief reinigende werking. De groene klei bevat veel mineralen zoals silicium, aluminium, ijzer, calcium, magnesium, natrium en kalium. Verder is de groene klei rijk aan enzymen. De enzymen zorgen ervoor dat opnemen van mineralen en vitaminen wordt bevorderd. Het hoge gehalte kiezelzuur is goed voor o.a. het bindweefsel.

Breng een dikke laag groene klei pakking aan op de gereinigde huid. Na ongeveer 10 tot 15 minuten met lauwwarm water verwijderen.

groene klei pakking

Zelfonderzoek


Het is goed om maandelijks of 1 week na je menstruatie zelf je borsten te onderzoeken. Zo kun je voelen of er verschillen tussen je borsten te voelen zijn (problemen ontwikkelen zich meestal maar in 1 borst) of afwijkend weefsel. Wat je kunt voelen zijn bijvoorbeeld klierweefsel, cystes, fibro-adenomen (een fibro-adenoom is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel), littekenweefsel, ontstekingen of stug weefsel. Wat je voelt, hoeft dus zeker niet altijd kwaadaardig te zijn. Een pijnlijke plek die je kunt bewegen, is meestal een cyste. Een knobbel die keihard en stug aanvoelt, kun je beter even door de huisarts laten checken. Weefsel dat verhard of verkleeft is en lijkt op littekenweefsel, wordt 'fibrocystisch' genoemd, maar kan ook pijnlijk aanvoelen. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

 

Hoe doe je een zelfonderzoek van je borsten?

KIJKEN

  • Ga voor een spiegel staan
  • Laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen
  • Kijk goed naar je borsten. Neem daar rustig een paar minuten de tijd voor
    • Kijk naar de vorm. Meestal zijn borsten niet even groot
    • Let op de huid: zijn er velletjes, is de huid rood, zijn er deukjes of kuiltjes, is de huid bobbelig (sinaasappelhuid)
    • Let op je tepels: wat is de kleur, is een tepel naar binnen getrokken, zitten er korstjes of velletjes op
  • Leg daarna je handen in je nek
    Kijk opnieuw naar alle punten die hierboven staan: vorm, huid en tepels

VOELEN

  • Leg op iedere borst een hand en voel of dit synchroon voelt
  • Leg je handpalmen kruislings (linker handpalm op rechter tepel en andersom) op je tepels en voel met je vingers (tepels als draaipunt) of er symmetrie is. Merk je ergens asymmetrie op, dan is dat je aandachtspunt
  • Leg je rechter handpalm op je rechter tepel en andersom. Wederom zijn je tepels het draaipunt. Je gaat weer op zoek naar asymmetrie. Ga je gehele borst op deze manier rond
  • Voel je een oneffenheid, probeer dan aan de andere borst te voelen of je diezelfde oneffenheid voelt. Vergeet niet je tepel te controleren tussen je vingers
  • Klaar? Buig voorover en plaats je borsten tussen beide handen en voel zo nog eenmaal goed
zelf borstonderzoek
zelf onderzoek borsten

Medische thermografie


Met behulp van medische thermografie worden preventieve (borst)onderzoeken gedaan naar hoe het lichaam functioneert. We onderzoeken de fysiologie en niet de anatomie. Met medische thermografie krijgen we een rapport wat aangeeft waar verbeteringen in de gezondheid te halen zijn, bepaalde patronen “duiden op….” en dat kan gebruikt worden voor vervolgonderzoek of voor behandelingen.

Met Medische thermografie krijgen we geen diagnose, maar een rapport wat laat zien waar verbeteringen te halen zijn of het geeft een duidelijke reden voor vervolgonderzoek.
Het onderzoek gebeurt met een camera. Er komt géén straling vrij en je wordt niet aangeraakt. De thermograaf blijft op circa een meter afstand van je staan en maakt opnames vanuit verschillende gezichtspunten.

 

Een borstonderzoek met behulp van medische thermografie is:

  • Pijnloos en 100% veilig (geen straling, geen druk)
  • Betrouwbaar en accuraat
  • Geschikt voor alle borsten (incl. implantaten en amputaties)
  • Toepasbaar bij elke cupmaat

Kijk voor meer informatie of maak een afspraak bij jouw in de omgeving via: Thermografie in Nederland - De Groene Zuster Medische thermografie